Stress vermindert als je huilt - tranen scheiden stresshormoon uit

Staat het huilen je ook wel eens nader dan het lachen?
Geef er dan met een gerust hart aan toe.
Huilen lucht op.
Huilen is namelijk een natuurlijk mechanisme van je lichaam om stress in je systeem te verminderen.

EMOTIONELE TRANEN HEBBEN EEN FYSIOLOGISCHE FUNCTIE
Traanexpert Dr. William Frey van het Ramsey Medical Center in Minneapolis onderzocht verschillende soorten tranen. Zo ontdekte hij dat reflextranen (de tranen die vuiltjes uit je oog verwijderen) voor 98% uit water bestaan. Emotionele tranen daarentegen bevatten ook stresshormonen die op deze manier het lichaam verlaten. Naast de stresshormonen bevatten deze tranen ook nog andere gifstoffen die zich opbouwen bij stress. Regelmatig huilen houdt je lichaam dus zuiverder en ‘lichter’. Je kan dus stellen dat huilen je lichamelijk en emotioneel gezonder houdt.

HUILEN KALMEERT JE STRESSRESPONS
Je emotionele tranen bevatten o.a. prolactine, ACTH (adrenocorticotrophic hormoon) en leucine enkephalin (een natuurlijke pijnstiller).
ACTH is een hormoon dat uitgescheiden wordt door de hypofyse die onderdeel uitmaakt van de HPA-as. De HPA-as, ook wel gekend als de bijnieras, wordt geactiveerd wanneer je zenuwstelsel gevaar opmerkt en een reactie van vluchten of vechten nodig is. ACTH signaleert de bijnieren dat er meer cortisol aangemaakt moet worden. Deze extra cortisol komt in je bloed terecht en zorgt er voor dat je bloedsuiker stijgt, je bloeddruk verhoogt en je lichaam klaargemaakt wordt voor serieuze fysieke actie. Wanneer de fysieke activiteit of actie daadwerkelijk plaatsvindt, nemen de stresshormonen weer af.

Als je echter niet fysiek kunt reageren op de stressor (bv. een deadline die je moeten halen, of vastzitten in de file wanneer je al te laat bent, frustratie in gesprek met een klant,….), is zo veel cortisol niet nodig en kan de ACTH opstapelen. Als de stress binnenin opbouwt en geen uitweg vindt door reacties van vechten of vluchten, raak je overweldigd. Je kan dan beginnen hyperventileren, hartritmestoornissen of hartkloppingen ervaren of een paniekaanval krijgen. Velen onder ons voelen de tranen opwellen op zo’n moment. Via je tranen kan de overtollige ACTH je lichaam verlaten. De verhoogde cortisolproductie wordt stopgezet en jij voelt je na het huilen weer kalmer en opgelucht.

HUILEN IS GEZOND
Emotionele tranen komen soms op momenten of in situaties waar er op het eerste zicht geen rede is om te huilen. Vaak willen we onze tranen dan ook tegenhouden. We willen niet dat anderen ons flauw vinden. We willen niet dat anderen ons zo zien. Deze reactie komt vanuit het maatschappelijk beeld dat gecreëerd is rond huilen. Huilen wordt gezien als zwak of flauw. Zeker bij mannen. ‘Echte mannen huilen niet’ is een desastreus mantra voor de gezondheid!

Vaak hebben we het huilen ook al afgeleerd in onze kindertijd. Als onze ouders niet goed konden omgaan met ons verdriet en onze tranen, werden we al gauw gesust of de -voor ons als kind – pijnlijke omstandigheden werden ontkent met zinnetjes als: “Dat doet toch geen pijn. Daar moet je toch niet voor wenen….” Of soms nog erger: “Oh, kijk eens wat een flauw kindje.” En zo leren we onze tranen inslikken. Met alle schadelijke gevolgen van dien.

Een gezonde en evenwichtige persoon heeft net de kracht en het zelfbewustzijn om huilen toe te laten. Emotionele tranen verminderen stress, verzachten rouw en houden je hart open. Mijn Biodanzalerares zei altijd: “Elke traan is 10 euro waard. Hier word je rijk!” En dat is ook zo. Als je je tranen kan laten gaan, win je er alleen maar bij. Je wint opluchting, rust, kalmte, enz….. Je hoeft je emotionele balast niet te stapelen. Stress die in het lichaam blijft zitten maakt je ziek op termijn.
Huilen is natuurlijk, huilen is menselijk. Huilen is een natuurlijk mechanisme om jouw innerlijke staat in balans te houden. Huilen is een normale reactie bij overprikkeling van je systeem.

Als je kinderen hebt, laat ze dan uithuilen als ze beginnen te huilen. Het huilen is een uiting van stress, van een overprikkeling in het zenuwstelsel. Huilen wil ook zeggen dat ze niet gekozen hebben, of niet kunnen kiezen hebben voor de vecht-reactie van slaan, schoppen, bijten, iets stuk maken, …. Of voor de vluchtreactie van weglopen en je uit de situatie verwijderen. In sommige situaties is huilen de meest gezonde vorm om stress los te laten. Bovendien verlicht huilen ook de pijn. Sommige studies hebben namelijk uitgewezen dat huilen de aanmaak van endorphines stimuleert, je natuurlijke pijnstiller en feel-good-hormoon.


depressie-overmatig huilen en niet kunnen stoppen met huilen

MAAR WAT ALS JE HEEL SNEL EN HEEL VAAK MOET HUILEN? Wanneer we trauma meemaken, raakt het zenuwstelsel en onze capaciteit om stress te reguleren ontregeld. Bij PTSD (Post Traumatisch Stress Syndrome) is je zenuwstelsel extra gevoelig geworden en kan het zijn dat het al gauw te veel en te snel ACTH aanmaakt bij kleine hoeveelheden stress. Je systeem wil elk mogelijk gevaar meteen aanpakken om te voorkomen dat je stress het overneemt of opbouwt. Tranen kunnen dit voorkomen. Exessief huilen kan dus een aangeleerde reactie zijn van je zenuwstelsel. Voor sommige mensen is het ook gewoon een natuurlijke aanleg. Als je merkt dat je overdadig huilt, vaak om een niet-aanwijsbare reden – kan dit wijzen op een onderliggend probleem zoals een depressie, post natale depressie of post traumatische stress. Gespecialiseerde hulp is dan aangewezen.

cursus stressregulatie

Heb je veel last van stress?
Krijg je je stress maar moeilijk onder controle? Blijf je overweldigd, opgedraaid of angstig? Lijken de ontspanningstechnieken die je kent niet te werken? Neem dan eens een kijkje bij onze mini-cursus “Stressregulatie in moeilijke tijden”.

Andere interessante artikels op deze website:
Wat is stress? Een bredere kijk op stress vanuit het perspectief van je lichaam
Essentiële oliën voor ontspanning en het kalmeren van je zenuwstelsel

Meer weten over de werking van het zenuwstelsel en de link met vermoeidheid en burn-out?
Vergeet dan niet het gratis ebook “Waarom blijf ik zo moe?” aan te vragen.