Bij Burn-Out Academy staat het leven en zijn natuurlijke wetmatigheden centraal. Burn-Out Academy bekijkt de werking van je wonderlijke lichaam als een geïntegreerd geheel vanuit de
– ‘mind-body connection‘ en
– de verbinding met de omgeving waarin het functioneert.

Beide connecties zijn onlosmakelijk verbonden met je functioneren, de oorzaken van ziekte en je helingsproces.

De roots van mijn werk
Mijn werk en visie op Burn-Out, Bijnieruitputting en het herstel hiervan vindt zijn roots grotendeels in de werking van het zenuwstelsel en de mitochondria.

De nieuwe linken die ik leg en mijn benaderingswijze van Burn-Out en Bijnieruitputting zijn gebaseerd op recente bevindingen in de neurowetenschappen en traumaheling. Ik laat me inspireren door het wetenschappenlijk onderzoek en/of  werk van o.a. Dr. Bruce Lipton, Dr. J. Wilson, Dr. Gabor Maté, Dr. Bessel van der Kolk, Dr. Stephen Porges, Dr. Peter Levine, Dr. Alan Christianson, Rolando Toro Araneda, Joe Dispenza, Dr. Naviaux,…. Hun werk heeft me heel veel houvast gegeven in moeilijke tijden en enorm geholpen op mijn eigen weg naar herstel. Het samenbrengen en verbinden van hun individuele werk en visie is de inspiratie van mijn eigen werk, eigen benadering  en ‘integrale’ visie op Burn-Out.

Mijn visie op Burn-Out en Bijnieruitputting
Op Burn-Out Academy bekijk ik de oorzaak van Burn-Out en Bijnieruitputting vanuit de werking van het zenuwstelsel en de link met de mitochondria.

Over het verschil en de onderlinge relatie tussen Burn-Out en Bijnieruitputting lees je oneindig veel verschillende visies op internet. Er is geen éénduidige uitleg te vinden.

Sommige mensen zien Bijnieruitputting en Burn-out als synoniem. Twee benamingen voor hetzelfde fenomeen. Ik ervaar en zie dit zelf niet zo… Ze grofweg over dezelfde kam scheren, doet beide ‘aandoeningen’ naar mijn inziens tekort.

Om te begrijpen vanuit welke invalshoek ik mijn werk opzet en artikels op Burn-Out Academy schrijf, is het belangrijk mijn visie op deze twee ‘aandoeningen’ helder te maken naar jou toe.

Beide ‘aandoeningen’ zijn voor mij verschillende stadia op het continuüm van vermoeidheid, veroorzaakt door ontregelingen in het zenuwstelsel.

– Bijnieruitputting
Bijnieruitputting of bijnierontregeling (de ziekte van Addison buiten beschouwing gelaten) is een symptoom. Het is NIET de basisoorzaak van je vermoeidheid. Het is één van de symptomen van een ontregeld zenuwstelsel met een vergevorderde uitputting of vermoeidheid tot gevolg.
Download mijn gratis ebook ‘Waarom blijf ik zo moe?‘ voor meer uitleg en wetenschappelijk inzicht over deze bevinding.

De meeste mensen met Burn-out lijden aan één of ander stadium van bijnieruitputting of hebben symptomen van bijnierontregeling. Maar niet iedereen met bijnieruitputting hoeft in Burn-Out te geraken. Je kan jarenlang met de vage symptomen van deze ontregeling en vermoeidheid rondlopen zonder het echt in de gaten te hebben.

– Burn-out
Voor mij (en vele anderen) is Burn-Out een vergevorderde vorm van vermoeidheid waarbij je terechtgekomen bent in een vicieuze cirkel van uitputting die zichzelf in stand lijkt te houden. Je herstelt niet zo maar meer met een nachtje goed slapen. Je lichaam zegt nu zelf ‘stop’ en je bent totaal opgebrand. Het voelt voor veel mensen alsof de stekker er plots uitgaat. 

Bijnieruitputting kent dus verschillende fases, waarvan Burn-Out een vergevorde fase is voor mij, die van totale uitputting. Het is de staat waarin je lichaam zelf beslist om er mee op te houden alvorens je uiteindelijk dood zou vallen als je zelf niet zou stoppen met het te belasten. Opgebrand, zoals men Burn-Out vaak vertaalt, raak je niet in één twee drie. Er gaat een lange periode van overbelasting aan vooraf.

Bij elke vorm van overbelasting en stress, waarin je lichaam ‘gevaar’ detecteert, activeert het zenuwstelsel de aanmaak van stresshormonen via de bijnieren. Het aanmaken van deze hormonen en deze paraatheid om het gevaar het hoofd te bieden, gaan ten koste van vele andere lichaamssystemen die tijdelijk ‘on hold’ gezet worden. Doordat onze stress in deze huidige jachtige, materialistische en geïndividualiseerde samenleving niet ophoudt, wordt die ’tijdelijke toestand’ bijna permanent.

Een lichaam waarvan de spijsvertering constant ‘on hold’ staat, de groei en celreparatie niet meer plaatsvindt, enz….. komt vanzelf in de problemen. Je zal heel wat lichamelijke ongemakken beginnen ervaren. Je lichaam (en niet alleen je bijnieren) raken uitgeput. In de ganbare kijk op bijnieruitputting zegt men dat de bijnieren zo vermoeid geraakt zijn dat ze geen cortisol meer kunnen aanmaken of niet voldoende. Deze kijk op bijnieruitputting heb ik ondertussen achter mij gelaten.

Ik sluit me aan bij de visie dat ze geen cortisol meer WILLEN aanmaken als beschermingsmechanisme. In deze kijk op het integrale mechanisme, ‘dwingt’ ons lichaam ons om te vertragen of te stoppen in een vergevorderde fase.

Je lichaam heeft heel wat ingebouwde beschermingsmechanismen en noodoplossingen omdat het gebouwd is om ten allen tijden te overleven. Het doet in feite niets verkeerd. Het doet waarvoor het gebouwd is. Deze ‘kijk’ op bijnieruitputting lijkt me veel logischer en bovendien absoluut vanzelfsprekend als je de werking van ons zenuwstelsel en de autonome staten bestudeert en begrijpt.

Zenuwstelsel als ‘sleutel’ tot genezing
Gabor Maté stelt dat de meeste (chronische) ziektes hun oorsprong vinden in de ontregeling van ons zenuwstelsel.

Het is namelijk ons zenuwstelsel dat onze autonome staat bepaalt, onze reacties op onze interne en externe omgeving (waaronder stress en gevaar) en daardoor veel van ons gedrag. Dit gebeurt allemaal automatisch, buiten onze vrije wil en ons bewustzijn om.

Het zijn de signalen van ons zenuwstelsel die de hersenen doen beslissen of er al dan niet signalen uitgestuurd moeten worden naar de bijnieren om bij in te springen. Je bijnieren beslissen hier niet zelf over. Ze hebben enkel een uitvoerende taak. Als we werkelijk willen herstellen, moeten we op zoek naar degene die de touwtjes in handen heeft over dit mechanisme.

De sleutels tot herstel liggen dan ook verborgen in de werking van het zenuwstelsel. Wanneer je de werking van je zenuwstelsel begrijpt, de taal van je zenuwstelsel kan spreken met je lichaam en wanneer je begrijpt wat het nodig heeft om te groeien en bloeien in gezondheid, ligt de weg naar herstel en een energieker leven voor je open……. Het is deze weg die ik met BurnOutAcademy mee helder wil krijgen voor jou.

Je zenuwstelsel en je hersenen zijn namelijk neuroplastisch. Wat wil zeggen dat ze zich kunnen aanpassen. Je kan je zenuwstelsel dus trainen en herprogrammeren voor een leven met minder stress, meer weerstand en bijgevolg een optimale gezondheid.
Ik help je daar graag bij!

Wil je meer weten over mijn visie op bijnieruitputting, burn-out en chronische vermoeidheid in relatie met het zenuwstelsel? Download dan mijn gratis ebook ‘Waarom blijf ik zo moe?

Meer weten over mij of over de kijk van Burn-Out Academy op stress, Burn-Out en vermoeidheid?
Lees dan ook volgende artikels:
De missie van Burn-Out Academy
De uitgangspunten van Burn-Out Academy
Over Yvi (oprichter van Burn-Out Academy)