Breng je e-motion in motion!
POLYVAGAAL THEORIE IN DE PRAKTIJK


MORTSEL: zaterdag 30 maart 2024 (10h-17h30)
SINT-TRUIDEN: zaterdag 18 mei 2024 (10h-17h30)

oefeningen polyvagaal theorie nervus vagus - polyvagaal theorie in de praktijk - embodiment

Eindelijk is ie er!! Op groot verzoek na de theoretische vormingsdagen over de PolyVagaal Theorie: de praktijkdag!

Want hoe ga ik nu aan de slag met deze “stresshandleiding” in mijn dagelijkse leven of in mijn praktijk met mijn cliënten? Hoe kan ik me beter inleven in hun ontregeling of autonome staten? Hoe vertaal ik dit wetenschappelijke werk naar een bruikbare handleiding voor elke dag? Of hoe bekijk ik al wat ik al ken door een Polyvagale lens?

Tijdens deze DOE-dag gaan we samen aan de slag. Naast een beetje theorie en referentiekaders, gaan we vooral ERVAREN, DOEN, BEWEGEN, REFLECTEREN, enz….. Oefeningen worden afgewisseld met reflectieopdrachten, uitwisselingen en referentiekaders om alles aan op te hangen.

Je wandelt naar buiten met een verruimde kijk op stressregulatie, een hoop nieuwe inzichten, oefeningen en tools waarmee je zelf aan de slag kan maar die je ook kan inzetten in het werk met cliënten.

WAAROM LEREN SAMENWERKEN MET JE ZENUWSTELSEL?
Je zenuwstelsel leert op basis van gebruik. Je traint het de hele dag, bij elke handeling, gedachten, activiteit, …… onbewust. Dus waarom niet bewust gaan ‘herprogrammeren’ voor minder stress? Je kan je zenuwstelsel terug ‘aanleren’ om minder gevoelig te worden voor triggers en stress. En het wordt nog beter. Je zenuwstelsel volgt een voorspelbare voorgeprogrammeerde, hiërarchische werking! Dat wil zeggen dat er een soort kaart of handleiding bestaat om jou te helpen. Dit is wat de Polyvagaal Theorie ons leert.

WAT GA JE DOEN IN DEZE WORKSHOP:
Dit is een actieve DOE-workshop. Je gaat:
– kennismaken met de componenten van stress en de stress respons cycle om hier praktisch mee aan de slag te gaan via belichaamde oefeningen (theoretisch kader + tools/ervaringen)
– belichaamd de verschillende autonome staten ervaren of beleven (inleefoefening om PVT fysiologisch te begrijpen en verkennen)
– regulerende oefeningen ervaren, belichamen en uitvoeren om te reguleren naar een andere autonome staat – leren state shiften (lichaamswerk om zowel ‘vechten’ als ‘vluchten’ en ‘bevriezen’ te reguleren. (+/- 30 lichaamsoefeningen)
– hulpmiddelen om je eigen hulpbronnenkaart te gaan maken
– beleven van verschillende gradaties in neuroceptie
– passieve en actieve pathways begrijpen
– leren wat er nodig is om van een state shift naar ventraal een meer permanente staat te maken of een makkelijker bereikbare staat

uitwisselen en reflecteren over de oefeningen én je eigen leven/praktijk

VEREISTE VOORKENNIS:
De Theoretische Vormingsdag ‘Van vermoeid en overprikkeld naar rust en kalmte – De Polyvagaal Theorie en de biologie van stress” gevolgd hebben bij Burn-Out Academy
of
– Een gedegen kennis hebben van de Polyvagaal Theorie zodat je kapstokken en een framework hebt om de oefeningen aan te hangen en de gebruikte neurologische woordenschat, eigen aan de concepten van de Polyvagaal Theorie kent en begrijpt wat ze inhouden en waar ze voor staan. De theorie zelf wordt NIET meer uitgelegd op deze dag.

VOOR WIE IS DEZE WORKSHOP?
Deze workshop is zowel bedoeld voor professionals die graag hun cliënten willen helpen met (zelf)regulerende oefeningen als voor iedereen anders die graag zelf meer regulerende hulpbronnen eigen wil maken voor een leven met minder stress.

VOOR WIE IS DEZE WORKSHOP NIET?
Als je helemaal uitgeput bent, is een hele dag intens bezig zijn met heen en weer shiften in je zenuwstelsel niet zo’n helende bezigheid.

WAT DEZE WORKSHOP NIET IS:
Dit is geen top-down verzameling of doorgeven van een reeks oefeningen alleen.
Deze dag is een ventraal ingericht, ervaringsgerichte workshop, de hele dag door, in alles wat je doet en beleeft. Dit is geen hele dag met alleen maar lichamelijke oefeningen. Dit zou veel te uitputtend én slaapverwekkend zijn voor je zenuwstelsel (daar we veel parasympatische activiteit gaan activeren).
We wisselen dus theorie, reflectie en frameworks af met ervaringsgerichte ervaringen en het uitvoeren van somatische oefeningen. We bekijken stressregulatie in een groter geheel en verlaten het pad van plakkertjes plakken voor het bloeden. We verkennen inzicht en vooral je eigen lichamelijke ervaringen en noden. Je krijgt (en ervaart) meer dan 40 oefeningen/tools met daarnaast een groter kader voor eigenaarschap en inzicht in wat je waar en wanneer kan gaan gebruiken. De bedoeling is je eigenaarschap te vergroten en niet enkel een top-down download te krijgen van een ‘expert’. We leren door het samen ervaren. Als je alleen een aaneenschakeling van oefeningen zoekt, is een boek aankopen wellicht een goedkopere investering.

PRAKTISCHE INFO:
WANNEER:
– Mortsel: zaterdag 30 maart 2024 (10h-17h à 17h30)
– Sint-Truiden: zaterdag 18 mei 2024 (10h à 17h30)
INBEGREPEN:
Handouts, syllabus, thee
, koffie, water, koekjes en fruit
MEEBRENGEN:
Gemakkelijk zittende kleding, een kussen, schrijfgerei, een laag stoeltje of kussen met matje (we werken op de grond), een boek, een balletje
Lunch zelf mee te brengen
WAAR:
– Mortsel: Walpurgis – Deurneleitje 6 – 2640 Mortsel

Sint-Truiden: Centrum ‘Vleugelhoorn’ – Velmerlaan 119 – 3806 Velm (Sint-Truiden)
INVESTERING & INSCHRIJVING:

– €140 – Inschrijving is pas voltooid na betaling via onderstaande betalingsknop. Je krijgt meteen een bevestiging. Een week voor de workshopdag krijg je nog een herinneringsmail met alle praktische details er in.

Deelname is pas definitief na betaling.


MORTSEL::
Inschrijven voor de praktijkdag in Mortsel kan via deze betalingsknop:




SINT-TRUIDEN:
Inschrijven voor Sint-Truiden kan al:
Extra mogelijkheid in Sint-Truiden: om vrijdagavond te arriveren – al dan niet de workshop van Jeroen en Linda mee te doen, die aansluit op wat we zaterdag gaan doen – en overnachten ter plaatse. Meer info volgt snel of kan je al bekomen per mail. De betaling hieronder is ENKEL voor de PRAKTIJKDAG van zaterdag 18 mei.

ANNULATIE:
Mogelijk tot 1 week voor de workshop.
Daarna kan je annuleren aan 50% of uw deelname verplaatsen naar een later moment of iemand in je plaats laten komen.


Wie ben ik?
Mijn naam is Yvi, lesgever en vormgever van deze praktische workshop rond de PolyVagaaltheorie. Naar aanleiding van gezondheidsproblemen na een trauma, ben ik me sinds 2016 gaan verdiepen in de PolyVagaal Theorie. Ik las en bekeek alles wat ik kon vastkrijgen van Stephen Porges, doorworstelde zijn (toen nog Engelstalige) boek en schreef in 2017 mijn monografie Biodanza over de PolyVagaaltheorie: “Biodanza en de PolyVagal Theory : Je zenuwstelsel versterken met Biodanza”
Verder nam ik deel aan de

“Clinical Applications of the PolyVagal Theory – A, autonomic Roadmap to Safety, Connection and Healing” , een tweedaagse opleiding met Deb Dana
“PolyVagal Theory and Dance/Movement Therapy”, een drie daagse vorming met Christina Devereaux via Agape Belgium
– “Treating Trauma Master Series” van NICAMB met o.a. Stephen Porges, Peter Levine, Bessel Van der Kolk,
Daarnaast zit ik bijna dagelijks met mijn neus in literatuur, studiegroepen of seminars over de PolyVagaaltheorie.