Hypnose om stress te verminderen en gezondheid te bevorderen.

hypnose, zelfhypnose en hypnotherapie om te relaxeren en stress te verminderen - minder stress te ervaren

Hypnose is mijn favoriete techniek om een hele diepe relaxatie te bewerkstelligen en stress te verminderen. Zelfs in de meest stressvolle tijden. When all else fails….

Hypnose heeft bovendien de capaciteit mij in een staat te brengen waarin mijn immuunsysteem optimaal werkt, mijn cellen kunnen regenereren (herstellen) en ik complete rust ervaar. De staat waarin ik kan ‘zijn’.

Voor wie bekend is met de Polyvagaal Theorie: dit is de staat van dorsale immobilisatie zonder angst, waarbij je in veiligheid van totale relaxatie kan genieten.
Hierdoor is hypnose is een geweldige techniek om toegang te krijgen tot je parasympatisch zenuwstelsel dat je niet kan aansturen met je bewuste brein.

hypnose krachtig middel om lichaam anders te besturen

WAAROM HYPNOSE?

Hypnose heeft heel wat weldadige effecten . Gaande van het verminderen van angsten en stress tot het bevorderen van slaap en veranderen van (slechte)gewoonten.

De rede dat dit mogelijk is met hypnose is te vinden in je brein. Je hebt namelijk een denkend brein en een onderbewustzijn. Deze laatste is het brein dat we niet zelf kunnen aansturen. Je onbewuste brein werkt op automatische piloot en is o.a. verantwoordelijk voor de aansturing van je organen en je stressresponsen.

Bovendien leven hier je gewoontes en patronen. Alle dingen die je geleerd en ervaren hebt en die gewoontes geworden zijn.

Dit onbewuste brein werkt op de achtergrond maar heeft eigenlijk veel meer te zeggen dan ons bewuste brein. Via hypnose kunnen we de werking van het brein beïnvloeden. (1) Zo kunnen we het ‘lawaai’ van het bewuste brein verlagen om het onbewuste brein meer toegankelijk te maken. Op die manier kan je meer relaxatie teweeg brengen en stress verminderen, het zelfhelend vermogen van je lichaam activeren en gewoontes en patronen aanpakken.


WAT HYPNOSE NIET IS…

De meeste onder ons kennen hypnose uit films of shows. De gehypnotiseerde persoon voert gewillig allerlei commando’s uit en weet er achteraf niets meer van.
‘Show hypnose’ of theatrale hypnose heeft echter niets gemeenschappelijk met wat hypnose of hypnotherapie werkelijk is. Het vertelt je nog minder over de weldadige en helende effecten die het kan hebben op je lichaam en geest.




ALLEDAAGS EN NATUURLIJK FENOMEEN

Hypnose is in feite niet spectaculair of sensationeel.
Bovendien is het ook geen hocus pocus.
Hypnose gaat over geconcentreerde aandacht zoals we deze ook in het alledaagse leven spontaan kunnen ervaren. Denk maar aan het autorijden of wandelen waarbij je ineens op je bestemming bent en je je niet meer herinnert hoe je daar precies geraakt bent. Dan was je in een soort van hypnose. Deze toestand ontstaat automatisch wanneer je bijvoorbeeld helemaal opgaat in een activiteit, je gedachten of in het moment. We spreken dan van hypnotische ervaringen.



DE BASIS VAN HYPNOSE EN HYPNOTHERAPIE

Hypnotherapie is een therapie waarbij hypnose wordt ingezet om te werken aan psychische en lichamelijke klachten. Hypnose wordt ook ingezet om verbetering te verkrijgen op bepaalde levensgebieden. Zo kan je deze staat van bewustzijn actief opwekken voor meer rust, meer ontspanning, minder stress, betere slaap, minder pijn, celregeneratie, enz… De toepassingen zijn oneindig.

Hypnose heeft raakvlakken met geleide meditatie en mindfulness. Net zoals bij meditatie en mindfulness ga je te werk met geconcentreerde aandacht. Toch zijn er heel wezenlijke verschillen.
Terwijl je bij meditatie en mindfulness vooral gaat focussen op het hier en nu en bewust bent van je lichaam of je activiteit, maak je bij hypnose of hypnotherapie gebruik van gefocuste aandacht om een andere staat van bewustzijn te creëren. De externe wereld en externe stimuli worden naar de achtergrond gebracht. In deze staat ben je ook toegankelijker voor suggesties.
De gefocuste aandacht kan gecombineerd worden met visualisatie en/of suggesties. Deze suggesties verschillen al naargelang het doel van je hypnotherapie.

Het mooie aan hypnose is dat je het ook op je eentje thuis kan doen. Via zelf-hypnose of een geleide audio-hypnose. Het enige wat je voor dit laatste nodig hebt is een rustige plek waar je niet gestoord wordt, een audiotrack en een koptelefoon of oortjes.

WAT GEBEURT ER BIJ HYPNOSE?

De meeste hypnosesessies bestaan uit twee delen: een inductiefase en een suggestiefase.

Tijdens de inductie wordt je gevraagd om te relaxen en je aandacht te focussen op de stem van de hypnotherapeut. Het doel van de inductie is om stilte te brengen in je brein. Er komt een verandering in je staat van ‘zijn’. Voor sommige mensen is dit al voldoende en kan dit al een doel op zich zijn.

In de suggestiefase, neemt de stem van de hypnotherapeut je mee door hypothetische gebeurtenissen, scenario’s of suggesties. Deze al naargelang de uitdagingen die jij wil aanpakken.

Soms word je uitgenodigd om denkbeeldige gebeurtenissen te ervaren alsof ze echt zijn. Je brein weet namelijk niet het verschil tussen ingebeelde gebeurtenissen of echte gebeurtenissen. Je hersenen en zenuwstelsel hebben zelf geen zintuigen om de wereld te ervaren en gaan daarom verder op de “bio-chemisch-electrische soep” die ze aangereikt krijgen door hersengolven, neurontransmitters, hormonen, neuronale netwerken die samen afvuren, enz… Of de gebeurtenissen nu echt zijn of ingebeeld. Soep is soep.


wat is trance

TRANCE EN CONTROLE HOUDEN OF OPGEVEN?

Trance lijkt iets bovennatuurlijks en schrikt mensen soms af. Bovendien rijst soms de bezorgdheid of je de controle helemaal moet opgeven. Niets is minder waar.

Wat is trance?
De gefocuste aandacht in combinatie met de suggesties, veranderen het patroon van je hersengolven. Je ervaart een soort van ’trance’. Het woord trance vindt zijn oorsprong in het werkwoord ’transire’ wat zoveel betekent als zich verplaatsen, overgaan en/of van de ene toestand in een andere overgaan. Hypnose brengt je door de verandering in hersengolven naar een andere staat van bewustzijn. Jij blijft echter ten allen tijden alert. Je bent nooit onbewust. Jouw bewuste brein gaat alleen in een diepe relaxatie waardoor je onbewuste brein naar de voorgrond kan komen. Hypnose is geen slaap-staat.


Moet je de controle opgeven bij hypnose?
Neen. Hypnose gebeurt alleen als jij het toelaat. Je blijft ten allen tijden zelf in controle.
Hypnose brengt je in een verhoogde staat van gewaarzijn waar je alles intenser waarneemt. Maar jij blijft in controle. Ten allen tijden.
Je laat je meenemen naar deze staat via een ‘stem’ omdat je dit ZELF wil.
Je kan ook op elk moment de hypnose verbreken en er weer uit komen. Ook als zich er een noodsituatie voordoet, kan jij direct uit je hypnose en actief doen wat je moet doen in de gegeven situatie.




HERSENGOLVEN BIJ HYPNOSE

Bij elke actie die we ondernemen, elke gedachte die we hebben en elke emotie die we ervaren is er communicatie tussen onze hersencellen.
Deze onderlinge communicatie produceert hersengolven.
De frequentie van deze hersengolven wordt uitgedrukt in Hz (Hertz).
Het verschil in frequentie maakt een spectrum van bewustzijn mogelijk: van laag tot langzaam, actief, alert, complex, ….


Al je gedachten, emoties, gedrag, enz… hebben dus invloed op je hersengolven. De gefocuste aandacht die je inzet bij hypnose, verandert de frequentie van je hersengolven. Wanneer je hersengolven veranderen, heeft dit op zijn beurt weer effect op hoe jij je voelt en hoe je lichaam functioneert.


Je hersengolven worden in 5 types ingedeeld. Ondanks deze indeling is het belangrijk te weten dat ze steeds alle 5 aanwezig zijn. Echter zal één van de 5 meer ‘dominant’ zijn op een bepaald moment. Daarom spreken we van een brein dat volgens één van deze 5 hersengolven functioneert.


Elk type hersengolven heeft zijn eigen functie en de éne is daarom niet beter dan de anderen. Belangrijk is dat je flexibel kan shiften tussen hersengolven al naargelang wat nodig is in de gegeven situatie. Deze flexibiliteit bepaalt onder andere mee hoe flexibel je kan omgaan met stress.

hersengolven

SOORTEN HERSENGOLVEN

In het (heel) kort kan stel ik ze even aan je voor:

De tragere hersengolven

Delta (0.5-4Hz) : Dit is de traagste frequentie en komt voor bij diepe droomloze slaap, hele diepe (transcendente) meditatie en hypnose. De Delta hersengolven schorsen alle extern bewustzijn en stimuli op. In Delta brainwaves heb je toegang tot je onbewuste geest en informatie waar je met je bewuste denkende brein niet bij kan. Het is deze staat die voor diepe genezing en (cel)regeneratie zorgt.

Theta (4-7.5Hz) : Theta-hersengolven komen voor tijdens het slapen, bij het dromen en de momenten net voor je in slaap valt of ontwaakt. Ze komen echter niet voor in je diepste slaap. Theta hersengolven komen ook voor bij diepe meditatie en hypnose. Volgens onderzoek zijn Theta-golven belangrijk voor leren, geheugen en intuïtie. In Theta worden je zintuigen teruggetrokken uit de buitenwereld en focus je op de signalen die van binnenuit komen. Informatie buiten je bewuste bewustzijn is hier toegankelijk.

Alpha (7.5-14 Hz): Alpha is de ruststand van je brein. Deze golven zorgen voor een relaxte aanwezigheid in het hier en nu. Je bent nog wel gericht op de buitenwereld. Je kan signalen, informatie en stimuli van buitenaf verwerken maar dit is niet de hoofdbezigheid. Deze golven zijn aanwezig bij rustig golvende gedachten en lichte meditatieve staten. Wanneer je bijvoorbeeld in flow bent. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het gevoel van ‘automatische piloot’ dat ik bovenaan dit artikel beschreef.
Alpha-golven worden soms gezien als de brug tussen wakker zijn en slapen.


De snellere hersengolven

Beta ( 12-38Hz): Beta golven zijn snelle hersengolven en kenmerken de wakkere bewustzijnsstaat waarin we alert zijn, aandacht hebben. De aandacht is gericht naar buiten en op cognitieve taken. In de juiste hoeveelheid helpen ze je focussen op taken en denkwerk zoals logisch denken, kritisch denken, schrijven, lezen, sociale interacties, …
In overdreven hoeveelheid kan leiden tot het ervaren van stress en/of angst.
Het constant in hoge Beta functioneren, vraagt enorm veel energie.
Vanwege de brede bandbreedte wordt Beta nog onderverdeeld in drie subgolflengtes.

Gamma (38-42Hz): Gamma hersengolven hebben de hoogste frequentie. Ze zijn betrokken bij leren, informatie verwerken en geheugen. Gamma is in staat informatie heel snel en stil door te geven. Ze zorgen er voor dat informatie uit verschillende hersengebieden gelijktijdig verwerkt kan worden. Om dit te kunnen doen, moet het stil zijn in de hersenen.

Mensen in hypnose bevinden zich vaak in de grensgebieden van Alpha en Theta. Diepe hypnose kan je in Delta-waves brengen of kan daar ervaren worden.

KAN IEDEREEN IN HYPNOSE RAKEN?

Het antwoord is ja en neen.
Theoretisch gezien heeft iedereen de capaciteit om in een hypnotische staat te gaan. Hypnose is een natuurlijke staat van zijn.
Praktisch gezien hangt het af van de persoon of hij al dan niet deze toestand toelaat, in welke mate en hoe deze ervaren wordt.

Redenen waarom mensen soms niet in hypnose geraken kunnen gaan van de controle willen houden waardoor ze een (onbewuste) weerstand hebben tegen hypnose. Hierdoor laten ze zichzelf niet toe genoeg te ontspannen. Open staan voor hypnose en deze willen ervaren helpt een heel eind.

Ook de klik met de therapeut (of de audio stem) is belangrijk. Er moet veiligheid ervaren worden in de verbinding. Anders kan je zenuwstelsel niet ontspannen.

Daarnaast vraagt het oefening, oefening en herhaling. Slechts 10% van de populatie is uit zichzelf heel makkelijk hypnotiseerbaar. (1) Met herhaalde oefening kan je deze staat wel makkelijker toegankelijk maken. Dat hoeft trouwens niet alleen door hypnose zelf te zijn. Ik kom heel makkelijk in deze staat door jarenlang Biodanza te doen. Ooit mat een neuropsycholoog mijn breinactiviteit en vond veel Delta-waves, een patroon dat hij vaak zag bij mensen die veel mediteerden. Ik mediteerde toen (en nu nog niet) nooit. Wel deed ik elke week Biodanza waar je ook uitgenodigd wordt om in regressie te gaan. Men noemt het soms mindfullness in beweging.

Dus ja, iedereen kan gehypnotiseerd worden maar niet iedereen wil het of laat het toe. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het ook gaat.


HOE KAN IK HYPNOSE BEOEFENEN?

Er zijn verschillende manieren om van hypnose te kunnen genieten.

1. Ten eerste kan je een hypnotherapeut bezoeken die jou begeleidt. Al naargelang het doel kan de therapeut werken met suggesties, deelpersonen in jou aanspreken, je in regressie brengen, je ongevoeliger maken voor bepaalde dingen (zoals angsten) of je in contact brengen met je innerlijke kind.

2. Daarnaast kan je ook zelf-hypnose leren. Bij een therapeut, via een cursus of een boek. Bij deze techniek breng je zelf de inductie tot stand en doe je zelf de auto-suggesties.

3. Als derde optie kan je hypnose ook toepassen met een vooropgenomen audio-track. Deze kan je online vinden of aankopen. Je kan hem ook zelf inspreken. Als je online iets zoekt, let dan wel op voor ‘charlatans’ en het gebruik van hypnotic seals die je liever niet geïnstalleerd wil in je onderbewustzijn. Deze laatste manier, met de mp3’s, pas ik zelf toe. Ik heb een aantal tracks op mijn telefoon staan die ik steeds beschikbaar heb. Zo kan ik ten allen tijden ontspanning brengen wanneer ik dit nodig heb.



Deze blogpost is de inleiding van een uitgebreidere blogpost waarin ik nog een stapje verder ga en je praktische tips aanreik om je hypnose zo goed mogelijk te laten lukken, tips om goede audio-tracks te vinden, wat hypnotic seals zijn en hoe je onwenselijke seals vermijdt alsook mijn lijst met favoriete audio-tracks die je gewoon vrij en gebruiksklaar kan vinden op Youtube.
Die uitgebreidere blogpost is onderdeel van de “Finding Your Way” blogbibliotheek voor leden van de online cursus START TO RELAX. Zij hebben toegang tot deze bibliotheek via de online leeromgeving van Burn-Out Academy. Wanneer deze bibliotheek uitgebreider wordt, zal je ook lid kunnen worden van deze bibliotheek apart.



Je las het artikel:

Bronnen voor dit artikel:
– (1) https://med.stanford.edu/news/all-news/2016/07/study-identifies-brain-areas-altered-during-hypnotic-trances.html
https://brainworksneurotherapy.com/what-are-brainwaves
https://mentalhealthdaily.com/2014/04/15/5-types-of-brain-waves-frequencies-gamma-beta-alpha-theta-delta/

https://m1psychology.com/brain-waves-and-hypnosis/